Het is maar net hoe je tegen de cijfertjes aankijkt. Bedenk maar eens hoe je een weerbericht kunt lezen. Vaak staat er: kans op regen 50%. En dan vergeten we makkelijk dat er dus 50% kans op mooi weer is. Als een bedrijf een ziekteverzuim heeft van zes procent, dan kan dat aanleiding zijn om een onderzoek te doen wat allemaal niet goed gaat. Je kunt ook kijken naar de sterke kanten van het bedrijf waarbij 94 procent werkt blijkbaar zonder gezondheidsklachten.

Psychologen en mensen in de gezondheidszorg keken en kijken voor de behandeling van een geestelijk of lichamelijk probleem vooral naar wat niet goed gaat. Waar komen de problemen vandaan en hoe dat valt te verhelpen. Twintig jaar geleden verscheen een artikel in het vaktijdschrift American Psychologist van de hand van Martin Seligman en Mihaly Csiksentmihalyi over Positieve Psychologie. Beide gerenommeerde psychologen wezen erop dat de huidige wetenschap te veel naar het negatieve keek en niet of te weinig naar wat het leven de moeite waard maakt om te leven. Het gaat dan om begrippen als hoop, wijsheid, moed, spiritualiteit, verantwoordelijkheid en doorzettingsvermogen. En dat die andere blik gebruiken het welzijn van de mensen positief kan beĆÆnvloeden. Zij gaven met dit artikel het startschot van wat nu een belangrijke beweging is in de psychologie en de gezondheidszorg.

Mihaly Csiksentmihalyi was al bekend van zijn positieve benadering van de mens. Hij is degene die in 1975 de term ā€œflowā€ bedacht, waarbij een persoon opgaat in een activiteit, zich boven zichzelf uit voelt groeien en succesvolle actie uitvoert. Martin Seligman had een zorgelijke succesvolle carriĆØre. Van hem zijn de experimenten met aangeleerde hulpeloosheid en onderzoek naar depressies het meest bekend.

Aandacht voor de positieve zaken in het leven was er wel eerder in de traditionele psychologie, maar de benadering vanuit de positieve psychologie maakt dat we anders kijken naar probleemsituaties. Niet meer kijken van wat niet (meer) kan, maar wat wĆØl kan. En hoe de eigen regie en plezier in het leven daarmee vergroot kan worden.

In een serie artikelen neemt onze nieuwe BlijNieuwsredacteur u mee naar de geschiedenis en mogelijkheden van deze blijmakende stroming in de psychologie. Delen is vermenigvuldigen! šŸŒ»šŸŒ»