blij_Nieuws_Peerke_dondersOp zondag 31 januari wordt in het Museum Peerke Donders in Tilburg Noord een festival van de Syrische cultuur gehouden. Dit festival is gratis toegankelijk en wordt om 13.00 uur geopend door gedeputeerde van cultuur Henri Swinkels. Het is voor de eerste keer in Nederland dat een dergelijk festival wordt gehouden. Het programma bevat  volop muziek, zang, dans, poëzie, fotografie, cinema, sneltekenen en natuurlijk valt er volop van het culinaire te genieten. Alle onderdelen van het Festival van de Syrische Cultuur worden georganiseerd door Syrische vluchtelingen.

De voormalige Tilburgse stadsdichter Jace van de Ven is de uitzondering op die regel: hij zal een gedicht voordragen over de cultuur die vluchtelingen meebrengen en die de Nederlandse cultuur kunnen verrijken. Het Festival van de Syrische Cultuur duurt van 13.00 uur tot 16.30 uur. Om 11.00 uur begint de vertoning van een aantal films. Syrische vluchtelingen vinden een veilig onderdak in Tilburg. Deze vrouwen en mannen laten graag zien welke talenten zij – op velerlei gebied –  meebrengen. Menigeen heeft een culturele achtergrond, zoals de muziek en de kunst. Stichting Petrus Donders Tilburg en de Stichting Nieuwkomers & Vluchtelingenwerk Brabant Centraal hebben hen gevraagd mee te werken. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door Rotary Tilburg Leydal.

Belangrijkste doel van het festival is om Syriërs en Nederlanders met elkaar in contact te brengen. Het festival is een letterlijke uitwerking van het gegeven dat cultuur verbindend werkt. Het Festival van de Syrische Cultuur is een vervolg op de twee ‘Wat-kan-ik-doen-markten’ die Peerke Donders en Vluchtelingenwerk eerder met succes organiseerden.

Klik hier voor het programma en de tijden