Belangrijke BlijNieuwslezersbijdrage voor iedereen met kinderen thuis:
“Beste ouder(s) met schoolgaande kinderen,
Je hebt waarschijnlijk de neiging om een vast dagelijks rooster te maken voor je kind(eren). Je hoopt op enkele uren leren; online oefeningen, experimenten en werkbladen. Je gaat schermtijd beperken tot alles klaar is! Maar er is iets belangrijks… Onze kinderen zijn net zo bang en of gespannen als wij op dit moment. Ze horen niet alleen alles wat er gebeurt, ze voelen ook méér dan ieder ander ónze constante spanning en luisteren naar onze volwassen-gesprekken. Zij hebben nog nooit zoiets meegemaakt en begrijpen er weinig van. Ja, het idee van 3 of 4 weken vrij vinden ze geweldig en ze hebben waarschijnlijk het idee dat het een ontzettend leuke vakantie gaat zijn, zich niet realiserend dat de werkelijkheid is dat ze vooral vast thuis zitten zonder al hun vriendjes en andere dierbaren te kunnen zien.
In de komende weken zul je steeds meer gedragsproblemen zien ontstaan. Of het nou angst is, verveeldheid of boosheid of protest omdat ze niets ‘normaals’ kunnen doen – het komt eraan. Ze gaan meer ‘meltdowns’ krijgen, woedeaanvallen, en tegendraads gedrag in de komende weken. Dit is normaal en te verwachten onder deze omstandigheden.
Waar kinderen nu juist behoefte aan hebben is om zich veilig en geliefd te voelen. Het idee hebben dat het allemaal weer goed gaat komen. Dit kan betekenen dat je je perfect opgestelde rooster moet gaan vergeten en je kinderen iets meer kind te laten zijn! Speel veel met ze buiten, ga met ze wandelen/fietsen etc. Bak koekjes en klieder met verf, knutsel, kleur en krijt. Speel spelletjes en kijk gezellig leuke films. Ga samen experimenteren of zoek virtuele rondleidingen van musea of dierentuinen. Of doe gewoon even helemaal niets, let them be.
Maak je ook geen zorgen over een achterstand op school. Alle kinderen zitten in hetzelfde schuitje en ze zullen het allemaal wel redden! Als we terug zijn in de klas, gaan we hun koers corrigeren en ze tegemoetkomen op hun niveau. Juffen en meesters zijn hier experts in! Ga op dit moment geen ruzie met ze maken omdat ze geen zin hebben in werkjes. Ga niet tegen ze schreeuwen als ze niet jouw rooster volgen. Verplicht ze op dat moment niet om 2 uur te leren als ze dat niet willen.
Als ik je een ding kan meegeven het is dit: als dit allemaal afgelopen is, is de mentale gezondheid van je kind veel belangrijker dan hun leerniveau. En hoe ze zich nu voelen zal ze veel langer bijblijven dan wat ze precies gedaan hebben in die 3 of 4 weken. Hou dat in gedachten iedere dag.
Stay safe! Knuf van een juf X”

Gekopieerd en vertaald van een leraar in de VS. Delen is vermenigvuldigen! 🌻🌻