Om in een ander land te gaan werken is niet eenvoudig, dat is duidelijk. De taal, de mensen, de gewoontes, ze zijn anders dan in het eigen land. In een winkel waar ik anders nooit kom, zag ik een meisje bij de retourbalie voor flessen. Aan haar manier van doen zag ik, dat het onduidelijk was hoe de fles in dat gat geduwd moest worden. Dat deed ik haar voor en ze begreep snel. Een praatje gemaakt en ze vertelde dat ze uit Polen kwam, hier werkte om geld te verdienen en niet naar Nederlandse les ging, wrs. te duur. Ik kon haar vertellen, dat hier in de stad een mogelijkheid is om gratis Nederlands te leren. Ze was direct geïnteresseerd en op een papiertje schreef ik de plek en de tijd op. ‘Als ik je nog een keer tegenkom, dan vraag ik je of het gelukt is.’ Ze lachte naar me en ik nam haar in m’n armen om haar moed te geven. Wat een blije ontmoeting…

BlijNieuws van één van onze gewaardeerde redacteuren