BlijNieuws_WarkaWaterTower_regen_water_opvang_architecture_and_vision_1Veel mensen hebben zich bezig gehouden met het vraagstuk: hoe zorg je ervoor dat ook in de droogste gebieden op aarde voldoende drinkwater beschikbaar is? Dat resulteerde vaak in technologische, dure en dus lastig uitvoerbare oplossingen. Maar er zijn ook prachtige concepten, die eenvoudig en goedkoop kunnen worden gerealiseerd. Zoals de Warka Water Tower van de Italiaanse ontwerper Arturo Vittori.

Ethiopië behoort tot een van de droogste gebieden op aarde. Om drinkwater te vinden, moet men hier soms wel zes uur lopen. Iets dat vaak door kinderen wordt gedaan. En de kwaliteit van dat water laat vaak te wensen over. Speciaal voor deze gebieden hebben de Italiaanse ontwerper en zijn Zwitserse collega Andreas Vogler de Warka Water Tower ontworpen. Het ontwerp borduurt voort op bestaande ideeën, waarbij men met grote netten water uit de lucht kan ´vangen´, door middel van condensvorming. Maar dit nieuwe ontwerp is daarin veel efficiënter en is ook in deze afgelegen gebieden goed uitvoerbaar.
De Warka Water Tower is een eenvoudige, maar sterke constructie van zo´n twaalf meter hoog, die bestaat een vlechtwerk van bamboe of andere stokken. BlijNieuws_WarkaWaterTower_regen_water_opvang_architecture_and_vision_4Daarbinnen hangt een lampionvormig doek van nylon. Het doek heeft een precies uitgedokterde maasgrootte, zodat de wind er wel doorheen gaat, maar toch voldoende contact met het doek heeft. Door de grote temperatuursverschillen tussen dag en nacht in deze regio, condenseert het vocht uit de lucht op de constructie. De vorm van het doek is zo uitgekiend, dat de gevormde druppels naar de opvangbak onderin worden geleid. Elke watertoren kan zo dagelijks wel 100 liter schoon water opleveren!
De torens zijn eenvoudig op te zetten, zonder specialistische kennis of elektrisch gereedschap. De constructie kan door zes mensen in een week worden gefabriceerd, en daarna in drie uur worden opgezet. Afgezien van het nylon doek, wordt er gebruik gemaakt van zo veel mogelijk lokaal beschikbare materialen.
Wat ons betreft een prachtig ontwerp voor een prachtig doel. Over alles is nagedacht, zelfs over de fraai vormgegeven kroon van de torens: die zorgt ervoor dat vogels op een afstand blijven, zodat de kwaliteit van het drinkwater in orde blijft. En ook de naam ´Warka´ is niet uit de lucht komen vallen: die komt van inheemse vijgenboom, die door de bevolking veel gebruikt wordt als ontmoetingsplaats.
Naar verwachting wordt volgend jaar de eerste watertoren gerealiseerd. En de kosten: circa $500,- per stuk…

Meer informatie over de ontwerpers of de watertoren zelf? Kijk dan op de website van Arturo Vittori, Architecture and Vision.