In Duiven is de grootste ijsbaan van de Liemers een statiegeldautomaat te staan voor blikjes en kleine PET-flesjes. Stichting Winterevenementen Duiven gaat inzetten op “Van afval naar Grondstof” en draagt hiermee de boodschap uit dat we secuurder met ons afval moeten omgaan. Overdag vertoeft er veel jeugd op de ijsbaan, in de avond veel volwassenen. De boodschap zal dus vele mensen uit de Liemers bereiken. Dat zwerfafval een steeds groter probleem vormt weten we allemaal. De Plastic Soep in onze zeeën en oceanen is zeer verontrustend. Veel organisaties brengen het zwerfafval onder de aandacht en er wordt naarstig gezocht naar oplossingen. Het voorkomen van zwerfafval vraagt om aanpak op meerdere vlakken tegelijk. 1 van de oplossingen die bij kan dragen, om in ieder geval de blikjes en kleine PET-flesjes uit de natuur te halen, is uitbreiding van statiegeld. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven formuleert momenteel een nieuwe wetgeving die de mogelijkheid tot uitbreiding van statiegeld in 2021 biedt. Het is dus fantastisch dat op de Ijsbaan Duiven in Duiven reeds in 2018 een beloning wordt uitgekeerd voor het inleveren van blikjes en kleine PET-flesjes. Want wie in Duiven een leeg blikje of kleine PET-fles heeft, kan die inleveren in een statiegeldautomaat die komende maand bij de ijsbaan staat. Per blikje of PET-fles keert de automaat op een bon 5 cent uit. Voorwaarde is dat de opbrengst van de lege blikjes en PET-flesjes besteed wordt bij een van de twee supermarkten van Jumbo in Duiven of bij de ijsbaan voor korting op een uur schaatsen.
Van Afval naar Grondstof; een mooie BlijNieuwslezersbijdrage van Stichting GoClean! ♻️

Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door JUMBO Gradussen uit Duiven. Zij zien en begrijpen de problematiek omtrent zwerfafval en nemen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid door mensen mee te geven dat verpakkingen van single-use producten na gebruik nog steeds waarde hebben. Het statiegeldapparaat zal per heel (niet platgedrukt) Pet-flesje of blikje via een bon €0,05 eurocent uitkeren. Deze bon kan alleen ingeleverd worden bij beide Jumbo’s in Duiven. Het bedrag op het bonnetje wordt van de rekening van de boodschappen afgehaald waarmee men dus korting krijgt op de boodschappen.

De 2e optie voor het inleveren van de bon is bij de schaatsbaan. Bij inlevering van het bonnetje krijgt men korting op een uurtje schaatsen.

Het statiegeldapparaat is niet het enige wat ingezet wordt om ‘van Afval naar Grondstof’ te gaan. Stichting GoClean heeft bedrijven benaderd en gevraagd mee te denken en mee te doen met het project ‘van Afval naar Grondstof’. Deze bedrijven hebben zichzelf opgeworpen als sponsor en gezorgd voor meerdere mogelijkheden om op de ijsbaan al het afval gescheiden te kunnen inleveren.
Het gescheiden afval zal ook naar verschillende afvalverwerkingsinstanties gaan. Een geweldig voorbeeld hoe een evenement circulair kan draaien.

Sponsoren: Tomra Systems B.V. levert het Statiegeldapparaat.
Knapsack levert de sorteersystemem Wastewatcher, PETman, CANman en de CUPman. www.knapzak.nl
Mr Fill levert de mr Fill een geweldige afvalbak voor het restafval, die het afval samenperst en hierdoor tot 7 keer meer afval kan hebben. Via een sms laat de prullenbal weten dat deze geleegd kan worden. www.mr-fill.com
Jumbo Gradussen te Duiven. Geeft de beloning vanuit het statiegeldapparaat. Pronto Print levert de stickers. www.jumbo.com/content/jumbo-duiven-gradussen-eilandplein
Afvalverwerkingsinstanties:
Save plastics, al het ingeleverde plastic, behalve PET gaat naar Save Plastics. Daar wordt van het plastic een nieuwe gerecycled bankje gemaakt. www.saveplastics.nl
Al het PET gaat naar 4PETrecycling BV www.4petrecycling.nl
Al het blik naar de ijzerboer
Papier naar papierverwerkingsbedrijf

Help je mee om dit een succes te laten worden en om te laten zien dat het WEL kan!