WASTED is een initiatief dat samen met buurtbewoners en ondernemers afvalscheiding in de buurt verbetert. Het idee is simpel: Als je je aanmeldt bij de Wasted-website en een WASTED buurt wordt, kan je digitale WASTED munten verdienen. Voor iedere zak gescheiden afval kan je munten verdienen. Deze munten kan je vervolgens inleveren voor aanbiedingen en kortingen op producten en diensten bij de WASTED rewarders. Een BlijNieuwslezersbijdrage over Wasted, een prachtig initiatief voor afvalverwerking en recycling.

Het Wasted-concept uitgelegd: “In de afgelopen jaren hebben we intensief gewerkt aan nieuwe manieren om circulariteit in steden te introduceren. Door samen te werken met buurtbewoners en onderzoek te doen in de buurt naar verschillende vormen van recyclen kwamen we erachter dat de oplossing binnen handbereik is. Er is voldoende kennis en draagvlak op het gebied van afvalverwerking en recycling. Daarnaast zijn er meerdere organisaties die zich actief inzetten om het hergebruik van materialen te stimuleren en nieuwe circulaire systemen ontwikkelen.

Toch is het percentage van hergebruik van afval in Nederland erg laag. De belangrijkste reden hiervoor is dat maar een klein deel van mensen die in de stad woont hun afval scheidt. Het overgrote deel van de bevolking in Nederland stelt zichzelf de vraag: “Waarom zou ik moeite doen om mijn afval te scheiden?”

Hiermee staan we voor een grote uitdaging. Hoe krijgen we mensen zo ver om toch hun afval te gaan scheiden? Na verschillende gesprekken met buurtbewoners, lokale gemeenschappen, organisaties en bedrijven hebben we het WASTED spaarsysteem ontwikkeld als antwoord op deze essentiële vraag. We werken als tussenpersoon van een nieuw sociaal systeem, welke buurtbewoners beloont voor het scheiden van hun afval. Hoe? Simpel:

Als je je aanmeldt via onze Wasted-website en een WASTED buurt wordt, kan je digitale WASTED munten verdienen. Voor iedere zak gescheiden afval kan je munten verdienen. Deze munten kan je vervolgens inleveren voor aanbiedingen en kortingen op producten en diensten bij onze WASTED rewarders.

Sinds 2015 stimuleren we via ons WASTED spaarsysteem een gezamenlijke aanpak van afvalscheiding en veranderen we afvalscheiding van een plicht in een handeling waar mensen bij ondersteund moeten worden en waardering voor zouden moeten krijgen. We hebben ons systeem in een aantal buurten in Amsterdam Noord getest waar het een groot succes bleek. Dit heeft geleid om samen met de gemeente Amsterdam te werken aan het uitbreiden van het initiatief naar heel Amsterdam (Noord) en omgeving.”

Delen is vermenigvuldigen
BlijNieuws!